April 2, 2007

LAST DORKBOTEINDHOVEN!

LAST DorkbotEINDHOVEN

March 29, 2007

LAATSTE DORKBOT!

Laatste editie DorkbotEindhoven
Donderdag 5 april @ 20.30u in het Gaslab, TU/e terrein.
Toegang gratis.

Ontdek de verbazingwekkende, grappige en niet alledaagse toepassingen van technologie.

‘People doing strange things with electricity’: daar draait het om tijdens de tiende en tevens laatste editie van Dorkbot. Op donderdag 5 april vanaf 20.30u staat het Gaslab op het TU/e terrein in het teken van verbazingwekkende, grappige maar in iedere geval niet alledaagse toepassingen van technologie.

Dorkbot is een wereldwijde beweging van kleine, autonoom functionerende organisaties die allemaal eenzelfde doel voor ogen hebben: een platform bieden aan kunstenaars, ontwerpers, filmers, nerds, wetenschappers, studenten en anderen die zich in hun werk laten inspireren door technologie. Dorkbot is in New York ontstaan, maar heeft inmiddels edities in vele steden over de hele wereld. Artiesten, programmeurs, uitvinders en ingenieurs krijgen via Dorkbot de mogelijkheid hun werk of idee op informele wijze aan anderen te laten zien. Het is een forum voor nieuw werk op het gebied van kunst, technologie, soft- en hardware. In technologiestad Eindhoven organiseren evenementenorganisatie STRP (bekend van het STRP Festival) en Studium Generale (TU/e) de enige Dorkbot in Nederland.

Voor de laatste editie van Dorkbot Eindhoven is een bijzonder en uitgebreid programma samengesteld. Jelte van Abbema (student aan Design Academy Eindhoven) presenteert zijn aanslaggevoelige ‘Remington typemachine’ die een ‘levend’ lettertype maakt. Wanneer je hard op je toetsenbord ramt -zoals je doet wanneer je boos bent- worden de letters groter en wanneer je een document opslaat verouderen de letters langzaam.

De tweede presentatie gaat over het project ‘Physical props for outdoor play’. Studenten Industrial Design van TU/e hebben hiervoor een robot – de battlebot- ontworpen die kinderen stimuleert om meer te bewegen en buiten te spelen. Door de battlebots te draaien, erop te leunen en ermee te rennen worden ze door kinderen aangestuurd. Met hun armen kunnen ze op andere battlebots richten en schieten. Hierdoor ontstaat een interactieve game die dezelfde uitdagingen en spanning biedt als een computerspel, maar waarbij kinderen tegelijkertijd gestimuleerd worden te bewegen.

Noiseshaper is een project waarbij door middel van extreme manipulatie van de tijd spanningsbogen van eerder opgenomen geluidsfragmenten hoorbaar worden, die anders voor het menselijk brein verborgen zouden blijven. Kunstenaar Olivier Nijs maakt achtergrondgeluiden het esthetisch middelpunt van de compositie. Het herkenbare -voorgrond- geluid wordt geabstraheerd.

Adger Stokvisch is een mediakunstenaar die computertechnieken op een artistieke wijze gebruikt. Hoewel hij de programmatuur zelf schrijft, is het ook voor hem altijd weer een verrassing wat eruit komt; in ieder geval levert het altijd een prachtig visueel schouwspel op. Tijdens Dorkbot laat hij zijn werk op het gebied van real time computer modellering zien.

Tijdens deze laatste editie is er ook ruimte voor muziek: Jak Peters geeft een live performance van low tech songs en we eindigen de avond met dance muziek van DJ’s Ivo Daniel & Wank.

Olivier Nijs – Noiseshaper: http://www.noyz-scape.com/persoon/biografie-2.html
Adger Stokvisch: http://www.adgerstokvisch.nl

February 8, 2007

DORKBOT CANCELLED!

due to the bad weather and snow the dorkbot tonight, 8th February is cancelled.

January 31, 2007

DORKBOT#9

DONDERDAG 8 FEBRUARI, 20.30; Gaslab TU/e

Dorkbot is terug
Ontdek de verbazingwekkende, grappige en niet alledaagse toepassingen van technologie.

‘People doing strange things with electricity’: daar draait het om tijdens de negende editie van Dorkbot. Op donderdag 8 februari vanaf 20.30u staat het Gaslab op het Tu/e terrein in het teken van verbazingwekkende, grappige maar in iedere geval niet allerdaagse toepassingen van technologie.

Dorkbot is een wereldwijde beweging van kleine, autonoom functionerende organisaties die allemaal eenzelfde doel voor ogen hebben: een platform bieden aan kunstenaars, ontwerpers, filmers, nerds, wetenschappers, studenten en anderen die zich in hun werk laten inspireren door technologie. Dorkbot is in New York ontstaan, maar heeft inmiddels edities in vele steden over de hele wereld. Artiesten, programmeurs, uitvinders en ingenieurs krijgen via Dorkbot de mogelijkheid hun werk of idee op informele wijze aan anderen te laten zien. Het is een forum voor nieuw werk op het gebied van kunst, technologie, soft- en hardware. In technologie-stad Eindhoven organiseren evenementenorganisatie STRP (bekend van het STRP Festival) en Studium Generale (Tu/e) de enige Dorkbot in Nederland.

Tijdens deze avond demonstreert Jelte van Abbema (student aan Design Academy Eindhoven) zijn aanslaggevoelige ‘Remington typemachine’, die de schakel vormt tussen menselijke emotie, machinale output en tijd. De gedrukte letters veranderen naarmate de tijd verstrijkt waardoor een organisch geheel ontstaat. Eenzelfde fascinatie voor vergankelijkheid en groeiprocessen is terug te zien in zijn op basis van bacteriën groeiende typografie.

De tweede presentatie gaat over het project ‘Physical props for outdoor play’. Hiervoor is een robot – de battlebot- ontworpen die kinderen stimuleert om meer te bewegen en buiten te spelen. Door de battlebots te draaien, erop te leunen en ermee te rennen worden ze door kinderen aangestuurd. Met hun armen kunnen ze op andere battlebots richten en erop schieten. Hierdoor ontstaat een interactieve game die dezelfde uitdagingen en spanning biedt als een computerspel, maar waarbij kinderen tegelijkertijd gestimuleerd worden te bewegen.

Iedere Dorkbot wordt afgesloten met een ‘Open Dork’. Bezoekers kunnen hierbij hun eigen telefoonopladende tassen, op afstand bestuurbare beddenopmakers, interactieve spiegels of andere bijzondere vindingen showen.

Dorkbot, donderdag 8 februari vanaf 20.30u in het Gaslab op het TU/e terrein.
Toegang gratis.

January 8, 2007

DORKBOT#9

COMING UP!!! Donderdag 8 februari, 20.30 uur - Gaslab, TU/e

Tijdens deze avond demonstreert Jelte van Abbema (Design Academy Eindhoven) zijn aanslag gevoelige Remington typemachine, die de schakel vormt tussen menselijke emotie, machinale output en de tijd. De gedrukte letters veranderen namelijk naarmate deze tijd verstrijkt. Eenzelfde fascinatie voor vergankelijkheid en groeiprocessen is terug te zien in zijn op basis van bacteriën groeiende typografie……

Een aantal studenten van de opleiding Industrial Design (TU/e) presenteert daarnaast hun bachelorprojecten.

Wil jij ook jouw op afstand bestuurbare beddenopmaker, je telefoonopladende tas of interactieve spiegel showen? Meld je dan aan of kom gewoon kijken waar collega-dorks mee bezig zijn. Tijdens de avond zelf is in de ‘OPEN DORK” ruimte voor spontane presentaties. Dus een last minute show is ook mogelijk!

November 30, 2006

DORKBOT#8

DorkbotEindhoven : Zaterdag 9 December 2006 14.00 - 16.00 uur;
AUDITORIUM 15 , TU/eindhoven

Platform voor elektrofreaks Doe mee of kom kijken! Onder de naam ‘DORKBOT’ is wereldwijd een beweging gaande van kleine, autonoom functionerende organisaties die allemaal eenzelfde doel voor ogen hebben: een platform bieden aan studenten, ontwerpers, kunstenaars, filmers, uitvinders, wetenschappers en anderen die zich in hun werk laten inspireren door technologie.

Deze zaterdagmiddag staat onder andere Rotor, door Boris and Brecht Debackere, op het programma.Hun live cinema presentatie onderzoekt de virtuele audio-visuele ruimte in relatie tot de klassieke vormen van de film. In een ‘vertellende’ film vormen sleutel elementen (mensen, objecten en landschappen) referenties waarmee je de camera bewegingen kan volgen. In de wereld van abstract, computer gegenereerd beeld is dat niet het geval; referentiepunten ontbreken. Hierdoor is het onduidelijk of het de camera is die beweegt of de objecten.

Vervolgens probeert TAOS (The Act Of Sensing) met hun multimediale, sensitieve en auditieve installatie je normale beleving te veranderen in een door hen gemodificeerde ervaring. Wees voorbereid op een middag vol visuele en auditieve desoriëntatie!

Wil jij ook jouw op afstand bestuurbare beddenopmaker, je telefoonopladende tas of interactieve spiegel showen? Meld je dan aan of kom gewoon kijken waar collega-dorks mee bezig zijn. Tijdens de middag zelf is in de ‘OPEN DORK” ruimte voor spontane presentaties.

Dus een last minute show is ook mogelijk!

DORKBOT Eindhoven is een initiatief van Kunst & Technologie Festival STRP in samenwerking met Studium Generale (TU/e).

September 28, 2006

DORKBOT#7

Donderdag 28 september, 20.30u; Gaslab, TU/e

Dorkbot is TERUG!

Stichting STRP en Studium Generale presenteren een avond vol art &
technology.

‘People doing strange things with electricity’ vat goed samen wat tijdens
de achtste editie van Dorkbot te verwachten is. Op donderdag 28 september
vanaf 20.30u staat het Gaslab op het Tu/e terrein in het teken van
verbazingwekkende, grappige maar in iedere geval niet allerdaagse
toepassingen van technologie.

Dorkbot is een wereldwijde beweging van kleine, autonoom functionerende
organisaties die allemaal eenzelfde doel voor ogen hebben: een platform
bieden aan kunstenaars, ontwerpers, filmers, nerds, wetenschappers,
studenten en anderen die zich in hun werk laten inspireren door technologie. Dorkbot kent zijn oorsprong in New York, maar heeft inmiddels edities in vele steden wereldwijd. Artiesten, programmeurs, uitvinders en ingenieurs krijgen via Dorkbot de mogelijkheid hun werk of idee op informele wijze aan anderen te laten zien. Het is een forum voor nieuw werk op het gebied van kunst, technologie, soft- en hardware. In technologie-stad Eindhoven organiseren evenementenorganisatie STRP (bekend van het STRP Festival) en Studium Generale (Tu/e) de enige Dorkbot in Nederland.

Voor de Dorkbot van 28 September zijn er drie verrassende presentaties.
Adriaan en Lútsen Stellingwerff vertellen over hun interactieve website Eternal Sunset. Dit internet kunstwerk (www.eternalsunset.net) schept de ervaring van een permanente zonsondergang, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Het gebruikt live beelden van online webcams over de hele wereld.

Eternal Sunset is een virtuele ruimte waar tijd wel verstrijkt maar tegelijk stil blijft staan in de overgang van dag naar nacht. Het is een romantisch commentaar op de invloed die het internet heeft over onze ideeën over tijd en ruimte.

Danielle Roberts is een media artist die al eerder op Dorkbot stond. Dit keer presenteert ze haar nieuwste onderzoeksproject: Collecting silence. Het project onderzoekt de effecten van ‘stilte’ op twee manieren. Het eerste deel gaat in op innerlijke stilte: is dit relaxend en inspirerend? Daarna wordt ook naar echte stilte gekeken: hoe zien stille plekken eruit en wat gebeurt er? Roberts gaat op verschillende plekken op zoek naar stilte, zowel op verwachte-, maar zeker ook op onverwachte plekken.

De laatste presentatie komt voor rekening van Tjerk Timan. Deze derde-jaars TU/e student presenteert zijn bachelor project ‘Expose’. Hij onderzoekt de ‘clash’ tussen de digitale en fysieke openbare ruimte. Het concept is dat een object ergens in de openbare ruimte geplaatst wordt en vervolgens digitaal getraceerd kan worden. In dit geval gebruikt hij daarvoor een GPS.

May 31, 2006

DORKBOT#6

DORKBOT 31 MEI 2006, GASLAB TU/E

Wat is Dorkbot
Dorkbot #6 : 31 Mei, 2006; Gaslab, TU/e

Wat is er te zien?

Normaal gesproken hebben fietspompen niet bijzonder veel met animaties te
maken. Bij ‘Pump my Dorkbot’ is het echter flink pompen geblazen om een
vloeiende animatie met muziek te krijgen. De installatie bestaat uit een

animatie op een scherm die wordt aangestuurd door 3 fietspompen. De
installatie toont een abstractie van de beweging van een accordeon. Het
geluid van de accordeon wordt gemaakt door lucht die in de accordeon wordt
aangemaakt door de accordeon uit te rekken of in te duwen. Deze beweging


wordt uitgebeeld door de middelste pomp. De handen van een
accordeon-speler maken de melodie en de accoorden: deze worden uitgebeeld
door de andere 2 fietspompen. Wanneer alle bewegingen door de bediener
goed op elkaar worden afgestemd, dan produceert een accordeon goede muziek en toont de installatie een volledige animatie.

Marcel Kaars gebruikt games om animatiefilms te maken. Deze vorm van
animeren neemt enorm in populariteit toe omdat de kosten lager zijn dan

bij het gebruik van high-end 3D software. Bovendien gebeurt alles realtime
en gaat er daardoor geen tijd meer verloren met het renderen van beelden.
Marcel laat zien wat er mogelijk is met deze software en tools die hij
zelf ontwikkeld heeft.

Further Presentation by Alberto Novello

March 26, 2006

superDORK @ STRP

SuperDork @ STRP - Art & Technology Festival : 26 march 2006

Presentation by Rainer Prohaska of Kraftwerk


Presentation by CREW


February 9, 2006

DORKBOT#5

Dorkbot #5 ; 9 Februari 20.30, Gaslab TU/e

Rien Daamen on his own projects and the Cockroach Lounge by DebbieDoesArt

TU/e Industrial Design Students on Intelligent Design

Screening of Floris Kayk’s The Order Electrus

Next Page »