Анонс: Доркбот Пловдив #1

На 20. 06., събота, от 19 ч. “Доркбот София” ще организира първото издание на “Доркбот Пловдив”, като част от централната изложба “Being Post-Digital” на международния фестивал за дизайн и визуална култура “ONE DESIGN WEEK”. Заповядайте на откриването на изложбата в “Дружество на пловдивските художници” на ул. „Гладстон“ 32 за да видите презентациите на художниците  Жанет Сирмай от Унгария, Красимир Терзиев, Албена Баева и Стефан Дончев от България.

soundweaving

“Soundweaving” от Жанет Сирмай

Младата унгарска дизайнерка и текстилен артист Жанет Сирмай представя проекта “Soundweaving”, създаден съвместно с фолк музиканта и композитор Билан Таркани-Ковач. Тя превежда традиционни унгарски бродерии в звук посредством перфокарти и малки латерни.

Krassimir_Terziev-untitled_(moon_paradise)

“Без заглавие (Moon Paradise)” от Красимир Терзиев

Красимир Терзиев е утвърден български художник, теоретик и преподавател в програмата “Дигитални изкуства” в НХА. В изложбата той участва с инсталацията си  “Без заглавие (Moon Paradise)”. С тази работа Терзиев поставя под въпрос усещането ни за реалност, интимна близост и космическа дистанция. Творбите на Терзиев са представяни в Argos Centre for Art & Media (Брюксел), MuHKA (Антверпен), Mucsarnok/Kunsthalle (Будапеща), Generali Foundation (Виена), TATE Modern (Лондон) Stedelijk Museum (Амстердам),  St. Lois MoCA, Renaissance Society (Чикаго), The Kitchen (Ню Йорк), Museum of Contemporary Arts (Белград), и 9th. Cairo International Biennale (Кайро).

The Last Benjamin

“Последният Бенджамин” от Албена Баева

Албена Баева е млад български художник, чиято работа често поставя под въпрос социалните модели, норми и поведение. В нейните произведения технологията свързва, но и често подрива нашите очаквания, като ни дава шанс да разберем по нов начин себе си и отношението ни към света. В “Being Post-Digital” Баева ще покаже своята работа „Последният Бенджамин“ –  интерактивна инсталация, в която едно растение предизвиква публиката да бъде физически активна до степен на изпотяване, за да може то да оцелее по време на изложбата.

StefanDonchev

“Силия с метални стъбълца” от Стефан Дончев

Стефан Дончев е млад български художник, който хаква софтуер и хардуер, за да покаже новите взаимоотношения между нас и технологията около нас. Дончев ще представи инсталация, специално създадена за изложбата. В нея той замества обичайния компютърен интерфейс – екран и клавиатура — със сензорен интерфейс, състоящ се от метални жици и малък принтер. Докосвайки жиците,  можем да пишем или рисуваме на принтера.

Повече за изложбата

Заглавието на изложбата “Being Post-Digital” произлиза от книгата “Дигитално съществуване” на Николас Негропонте от 1995 г. В книгата си той описва прехода от аналоговия към дигиталния свят.

През 2000 г. известният композитор на електронна музика Ким Каскон въвежда за пръв път думата “постдигитално”. Оттогава терминът е широко използван в дискусии за съвременно изкуство и култура. Той описва ситуацията, в която вече не сме загрижени от това да станем дигитални. Нашият свят вече е напълно дигитален и това дълбоко променя начина, по който живеем, работим и мислим. Дигиталното вече не е инструмент, а практика, която има отношение към света.

Основната изложба на “ONE DESIGN WEEK 2015” представя работата на артисти, които творят през погледа на тази постдигитална ситуация. Те поставят под въпрос, подриват или изграждат света ни докато той се формира от прилагането на абстрактните принципи, които са в основата на дигиталната практика на компютъра.

В изложбата участват Ади Уагенкнехт(САЩ), Албена Баева (България), Жанет Сирмай (Унгария), Карл-Йохан Росен (Швеция), Красимир Терзиев (България), LIA (Австрия), Стефан Дончев (България), Фредерик де Уилде (Белгия), Хилес де Брок (Холандия), както и студентите Боряна Петрова, Елена Андреева, Милена Пачеръзова, София Кратчанова и Вълко Чобанов от магистърската програма “Дигитални изкуства” на НХА, София и Станислав Дрча, Стефан Йованович, Милош Чубрило и Зоран Радулович от програмата “Медийни изкуства” на Художествената академия в Нови Сад.

Доркбот Пловдив се организира и курира от Рене Беекман и Албена Баева в партньорство с “ONE DESIGN WEEK”.

Анонс: Доркбот Търново #1

На 12. 10., събота, от 19 ч. Доркбот София ще организира първото издание на Доркбот Tърново, специално за фестивал за съвременно изкуство “Тетрис”. Заповядайте в клуб “Таралеж” на ул. Поп Матей Преображенски 2.

Runabout project @ Доркбот Търново #1

 

Рене Беекман ще представи на местната публика формата “Доркбот”, а след това ще разберете повече за технологията зад работите на младите автори от Runabout project, Дилян Бакалски и Роман Рачков. След техните презентации ще видите в действие и една от презентираните работи – пърформанса за пишеща машина и траш банджо “ДНК на думите” на Runabout project.

Runabout project е поредица от интерактивни аудио-визуални пърформанси с постоянно сменящ се състав. Началото на проекта поставят Албена Баева и Петя Боюкова през 2009. Те работят с различни музиканти, които искат да експериментират като разширяват изразните си средства. За целта изработват нови музикални инструменти, с помощта на които изследват границите между пърформанса, звука и визуалната интерпретация.

За Доркбот Търново Runabout project ще представят два от инструментите, участващи в поредицата пърформанси “ДНК на думите”. Подгответе се да разберете как е хакната пишещата машина, за да може да свири поезия и как работи електро-акустичния фийдбек,  вграден в траш банджото.

Дилян Бакалски @ Доркбот Търново #1

 

Дилян Бакалски е изучавал и специализирал “Промишлен дизайн”, “Плакат” и “Дигитални изкуства”. Той ще покаже технологията, която е използвал в една от последните си работи. “Рисуващи роботи” е интерактивна машина за рисуване, която с помощта на публиката създава генеративни изображения.

Роман Рачков e дългогодишен opensource и Linux ентусиаст. “Свободна библиотека” е дериват на Pirate box, представляващ – мобилен, безжичен рутер снабден с външен диск. Предназначена е за споделяне и разпространение на свободно дигитално съдържане: изображения, текст или звук. Подходяща е за изграждане на децентрализирани, автономни дигитални библиотеки, достъпни с помощта на мобилен телефон, таблет или лаптоп, дори и на места, на които няма достъп до Интернет. Ще бъде демонстрирана и представена от Роман Рачков, търновец, дългогодишен привърженик и популяризатор на приложения с Отворен код и тяхното интегриране в публичната среда.

„Тетрис” – фестивал за съвременно изкуство – ще се проведе от 10 до 20 октомври 2013 г. в град Велико Търново. Целта му е да запознае публиката със съвременните форми на изкуството – пърформанс, инсталации, видеоарт, съвременен танц. В рамките на „Тетрис”  ще бъдат поканени над 30 професионалисти и млади творци.

Анонс: Доркбот София #14

В месеца на любовта отново ще се срещнем с любимото хоби на хората, които правят странни неща с електричествo. Бъдете с нас на 28-ми февруари от 19:00 ч. в “Червената къща”, зала “Пеша Николов”. Какво е мястото на електрониката в нашето ежедневие ще разберете от смелите презентатори Мариан Игнев и Тодор Стоянов.

Мариан Игнев @ Доркбот София # 14

Мариан Игнев @ Доркбот София # 14

 

Мариан Игнев е IT експерт с дълъг и трънлив опит в разработването на Web приложения. В момента работи като софтуерен разработчик в Нетера, а през свободното си време се занимава с бойни изкуства и жички. HAOS (Home Automation Open Source) – е отворена система за умни къщи, умни офиси, умни коли. Какво e умна къща и колко практична и романтична може да бъде тя ще разберем на 14-тия Доркбот София.

Тодор Стоянов е създател и музикант в експерименталната електро-акустична група “Ambient Anarchist”. Пише музика за реклами, филми, радиопиеси и театрални спектакли. Създава различни музикални инструменти с low tech естетика. Как звучат те ще можем да чуем лично от автора.

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
 и The Red House

Анонс: Доркбот София #13

Проект TINY @ Доркбот София #13

Проект TINY @ Доркбот София #13

 

Фаталният брой 13 на Доркбот София ще се проведе под влиянието на рекорда на Феликс Баумгартнер, който скочи от ръба на атмосферата, и на наближаващия Хелоуин, когато вещиците демонстрират умения по безмоторно летене с метла. Бъдете с нас на 25 октоври от 19 ч. в Червената къща на ул. “Любен Каравелов” 15 в зала “Пеша Николов”. Наши гости ще са Емилиан Лалев и Росен Попов, които ще ни разкажат повече за стремежа си към космоса и алтернативните екологични източници на енергия.

Росен Попов завършва компютърни науки в университета на Манчестър. Занимава се с всякакви щуроти свързани с програмиране, дигитални медии, а наскоро добавя към списъка си и електрониката. Project TINY е част от образователната програма в областта на космическите науки и високи технологии “Космически предизвикателства”. Пред участниците в програмата е поставена задачата да достигнат височина от 30км, да щракнат една снимка от там и след това да успеят да си я приберат. За целта Росен и неговият екип разработват TINY. Това е проследяващо устройство, изградено на базата на платформата Arduino. Устройството, към което е прикрепен фотоапарат, се издига до височина от 30-40км с помощта на балон пълен с хелий.

Свободна енергия @ Доркбот София #13

Свободна енергия @ Доркбот София #13

 

Емилиан Лалев участва не за пръви път в Дорбот София. Той има много разностранни интереси – от науката до изкуството. Този път ще ни представи “Алхимия на свободната енергия” – избрани актуални изследвания в областта на евтината и възобновяема слънчева енергия, и ще демонстрира свои успешни опити за използването и. Емилиан учи психология в Нов български университет в София, а в магистратурата си се занимава с когнитивна наука. Освен техническите изобретения негово хоби е и лютиерството.

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
 и The Red House

Анонс: Доркбот София #12

Първата среща на Доркбот София за новия сезон ще се проведе на 27 септември от 19 ч. в Червената къща на ул. “Любен Каравелов” 15 в зала “Пеша Николов”. Наши гости ще са Екатерина Данаилова, Албена Баева и Михаил Врачански.

Азамен @ Доркбот София 12

Азамен @ Доркбот София 12

 

Албена Баева и Петя Боюкова основават Runabout project през 2009 година. Те работят с различни творци, които искат да експериментират и да обогатяват изразните си средства. За целта изработват нови инструменти, които изследват границите между пърформанса, звука и визуалната интерпретация. В последния си проект те работят с Александър Манджуков и София Георгиева и създават интерактивния танцов спектакъл “Азамен”. За него изработват специални косюми, които улавят движението на танцьорите и им дават възможност да създават и контролират звук. Какъв е звукът, как работят костюмите, какви са предизвикателствата и предимствата на тази технология ще разберем от тяхната презентация.

 

Екатерина Данаилова @ Доркбот София #12

Екатерина Данаилова @ Доркбот София #12

 

Екатерина Данилова  е студент в магистърската програма “Дигитални изкуства” в Националната художествената академия. Интересува се от музика, програмиране и интерактивни системи. Тя ще разкаже за своя проект “Сърцето”. Това е музикален инструмент, направен за студентския фестивал на пърформанса “Шах с пешката”. Екатерина ще ни демонстрира как се свири на сърце и ще ни разкаже повече за това как е направила инструмента.

Михаил Врачански не за пръв път представя своя интересна идея на Доркбот. Той е ученик от 11 клас в СМГ. Любимото му занимание е хоби роботиката и електрониката. Участва в състезания за Лего роботи First Lego League и сумо-роботи. Той ще представи “Умна нощна лампа”. Този път Михаил работи в тандем с баща си Ивайло Врачански и дядо си Васил Врачански. Това е лампа за спалня, която се управлява с помахване на ръка, свети само към човека, който има нужда от нея и може да “вижда” дали някой става в тъмното, като в този случай пуска слаба светлина. Лампата е реализирана на базата на Ардуино, като допълнително е разработена мощната верига за управление на светодиодните ленти.

 

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
 и The Red House

Доркбот София #11

 

Нели Борисова @ Доркбот София #11

Нели Борисова @ Доркбот София #11

 

Последната среща на Доркбот София преди лятото ще се проведе на 28 юни от 19ч. в Червената къща на “Любен Каравелов” 15 в зала “Пеша Николов”. Наши гости ще са Нели Борисова, Веселин Георгиев и Иво Моравски.

Нели Борисова е художничка. Тази година завършва магистърка програма “Дигитални изкуства” в Националната художествената академия. Тя ще разкаже за своя проект “Хвърлен балон, спукан камък”, който бе част от изложбата “Hello World”  в галерия “Васка Емануилова”. Повече за сапунените балони, китайските играчки и проблемите свързани с тях очакваме да научим на Доркбот #11.

Веселин Георгиев е програмист по професия. От четири години се занимава с хоби роботика и собствени проекти в сферата. Доставя му удоволствие да човърка и да учи нови неща. Той ще разкаже как хоби роботиката може да помогне на една коледна звезда да стане червена. Ако някой се е опитвал да отглежда това капризно растение сигурно ще има много въпроси към Веселин.

Иво Моравски се занимава с информационни технологии от около 15 години, а с хоби електроника и Ардуино – едва от около месец. Открива, че хоби електрониката е много лек и приятен начин да реализира различни идеи. При това заниманието е интересно и за двамата му по-големи сина. Ще ни представи Hex Clock  или шестнайсетичен часовник на основата на Ардуино. Какво е общото между този проект и Лорд Ветринари на Тери Прачет очакваме да разберем с нетърпение следващия четвъртък.

 

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
и   

Анонс: Доркбот Варна #1

Hello World @ Доркбот Варна #1

Hello World @ Доркбот Варна #1

На 12. 05., събота, от 14 ч. Доркбот София ще организира първата едиция на Дркбот Варна специално за фестивал за съвремнно изкуство “Con.tempo”. Доркбот Варна №1 ще гостува на „Hello World“ в „Темпорари спейс“ (ул. Марко Балабанов 21, Варна). По време на Доркбот Варна №1, ще можете да разберете повече за технологията зад работите на младите автори.

По време на Доркбот Варна №1, ще можете да разберете повече за технологията зад работите на Яна Крачунова, Мартин Пенев, Стефан Дончев, Албена Баева, Николета Бончева и Нели Борисова. Кратки презентации от всеки един от младите автори ще ви запознаят с индивидуалните проблеми и технически решения, част от интерактивните инсталации “Like Бомба”, “Бутон”, “Изтриване”, “Да свириш на художник”, “Destination” и “Казан балон, спукан камък”.

„Hello World“ е първата групова изложба, извън НХА, на младите автори, завършили магистърската програма по дигитални изкуства. Самата програма, която е първа по рода си у нас, стартира през 2008 г. Четири години по-късно в изложбата „Hello World“ е представено ново поколение – професионално обучени в работа с дигитални медии – художници. Изложбата е представена в рамките на фестивал за съвременно изкуство „Con.tempo“. Откриването на изложбата във Варна е на 11.05 от 20 ч. в “Темпорари спейс”, ул. Марко Балабанов 21.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Национална художествена академия, Роботев и “Con.tempo”.

Доркбот София е ежемесечна неформална среща на програмисти, художници, дизайнери, инженери и хоби маниаци. Темите на срещите лесно преминават границите между технологията, изкуство и културата.
Пълен архив на предишните срещи можете да намерите на http://dorkbot.org/dorkbotsofia.

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
 и       

За повече информация: Доркбот София dorkbotsofia@dorkbot.org тел. +359 88 887 2524 http://dorkbot.org/dorkbotsofia,

Анонс: Доркбот София # 10

Like Бомба @ Доркбот София #10

Like Бомба @ Доркбот София #10

На 19. 04., четвъртък, от 18 ч. Доркбот София ще гостува в галерия „Васка Емануилова“ като част „Hello World“, изложбата на първите художници, обучeни в магистърската програма „Дигитални изкуства“ в НХА. По време на Доркбот София, ще можете да разберете повече за работите на Яна Крачунова, Мартин Пенев и Стефан Дончев – част от участниците в изложбата.

Специален гост на Доркбот София този месец е Светлин Пенков – студент 3-та година в University of Reading, специалност Роботика и Изкуствен Интелект.

Повече за участниците

Яна Крачунова завършва първия випуск на магистърската програма “Дигитални изкуства” в НХА през 2010. Твори предимно в сферата на мобилните технологии, като разработва концепции, анимации и дизайн на софтуер за мобилни телефони.
Р.Дж. Фишер разработва софтуер, прави инсталации за различни международни фестивали, води уъркшопи и лекции за креативно аудио-визуално компютърно програмиране.

Яна Крачунова и Р.Дж. Фишер ще разкажат за проекта “Like Бомба” и за това как са превърнали обикновен нетбук в устройство, което служи само и единствено за харесване на произволни страници във Фейсбук. Публиката ще разбере подробности за начина, по който работи цялата инсталация и как авторите заобикaлят официалния приложно-програмен интефейс (API) на социалната мрежа чрез разработване на специален Perl скрипт.

Бутон @ Доркбот София #10

Бутон @ Доркбот София #10

Мартин Пенев в момента се обучава в магистърска програма “Дигитални изкуства”. Участва в различни фестивали за съвременно изкуство. На Доркбот ще ни демонстрира работата си “Бутон” и ще сподели колко трудно е всъщност  да се направи голям бутафорен бутон.

Изтриване @ Доркбот София #10

Изтриване @ Доркбот София #10

Стефан Дончев също е част от специалността “Дигитални изкуства”. Той ще разкрие тайните зад неговото магическо огледало. Да, точно така изглежда работата му “Изтриване”. Огледалото е способно да изтрива образа на човека, който се оглежда.

Светлин Пенков работи върху робот, който трябва да следи топка и когато му я подадеш, да я отблъсне обратно – това е част от учебната му програма за тази година. Светлин ще разкаже  различните аспекти на целия проект и ще посочи проблемите, с които трябва да се справя в процеса на работата си. На преден план идва и въпросът дали този робот е интелигентен и още колко време остава, докато законите на Айзък Азимов започнат да се програмират задължително в роботите, които правим.

Повече за изложбата
„Hello World“ („Здравей, свят“) е първата групова изложба, извън НХА, на младите автори, завършили магистърската програма по дигитални изкуства. Самата програма, която е първа по рода си у нас, стартира през 2008 г. Четири години по-късно в изложбата „Hello World“ е представено ново поколение – професионално обучени в работа с дигитални медии – художници.

„Hello World“ е представен в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на галерия „Васка Емануилова“.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Национална художествена академия и Роботев.

Повече за Доркбот София
Доркбот София е ежемесечна неформална среща на програмисти, художници, дизайнери, инженери и хоби маниаци. Темите на срещите лесно преминават границите между технологията, изкуство и културата.
Пълен архив на предишните срещи можете да намерите на http://dorkbot.org/dorkbotsofia.

Снимки на Иван Пейков.

За повече информация: Доркбот София dorkbotsofia@dorkbot.org тел. +359 88 887 2524 http://dorkbot.org/dorkbotsofia,
Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ) / бул. “Янко Сакъзов”, 15 / + 359 2 944 11 75, + 359 878 190 316 / vladiya_mihaylova@yahoo.com / www.veg.sghg.bg

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
и   

 

Анонс: Доркбот София #9

Доркбот София №9 преди Коледа

Тълковен генератор @ Доркбот София #9

 

Доркбот София #9 ще се проведе на 24ти ноември от 19:00ч. в Червената къща. Това ще е последната за тази година ежемесечна среща на програмисти, художници, дизайнери, инженери и хоби маниаци.

Този месец Доркбот ще ни срещне с Цвета Богданова и нейният проект “Тълковен генератор”, с Рене Беекман и софтуерната му емулация на хардуер видео-пулт от 1970те години и със Симеон Янчев и неговото решение за синхронизиране на мултиканална видео инсталация.

Цвета Богданова е сценограф и дигитален художник. Нейният първи авторски проект се казва “Тълковен генератор”. Съавтор е Велина Кокалова. Проектът участва на фестивал за съвременно изкуство “Водната кула” и фестивал за дигитално изкуство “Да фест”. С документалния си експеримент авторките целят да приобщят гледащия с правещия изкуство, тълкуващия – с друг тълкуващ. Като резултат от това, те предлагат произведние, постоянно обогатявано с нови идеи, теми или послания, което запазва максимално отворена рамка. Повече за това, какво представлява този генератор, и демонстрация ще видим на самата среща.

Рене Беекман ще ни разкаже как софтуерна емулация на на един аналогов видео-пулт води до нови решения за обработване на образи.

“Направи си сам видео синхронизатор” е поредната лекция от най-активния ни презентатор Симеон Янчев. Сигурно много малко хора се замислят, колко трудно и скъпо е да синхронизираш шест отделни видео-канала. Оказва се, че дори да имаш шест двд плейъра от един модел и марка и ги пуснеш едновременно, на третото повторение видеата ще се разминат. Защо се случва това и къде въобще ти се налага да пускаш шест видеа на отделни монитори повече от веднъж, ще разберем този четвъртък.

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
и The Red House

Доркбот София #8

През октомври видяхме Симеон Янчев и Михаил Врачански и техния съвместен проект “Будилник GT”. Двамата не обичат да чакат по спирките на градския транспорт. Вместо това предпочитат да се наспиват до последния възможен момент.

Симеон Янчев @ Доркбот София #8

Будилникът, който те изобретяват, проверява в интернет кога автобусът, с който сутрин пътуват към работа или училище, ще бъде на спирката и ги буди в най-подходящия момент така, че да са на спирката точно преди автобусът да пристигне. Те ползват информацията от сайта на Градски транспорт за да разберат кога ще е следващият автобус. В процеса на работа обаче им се е налагало често да влизат и да гледат html кода на сайта и като резултат им забранияват достъп до сайта, мислейки ги за хакери. Хубаво беше, че това не се случи в Червената къща и дуото успя да ни демонстрира будилника си.

Велика Прахова @ Доркбот София #8

Велика Прахова е завършила скулптора в Художествената академия и в момента следва пак там магистратура “Дигитални изкуства”. “Няма време за книги” е интерактивна инсталация, която критикува забързаното ни ежедневие. Това е книга, от която не можеш да почетеш нито ред. Авторката използва сензори за разтояние, които задействат вентилатори, насочени към отворена книга. Резултатът е, че книгата се прелиства толкова бързо, че практически е невъзможно да прочетеш дори и ред.

Специално благодарим на Иван Пейков, който направи тези и още много други хубави снимки от седмата среща, както и на Червената къща за това, че намери място за нас в последния момент. Повече снимки на срещата може да видите на фейсбук страницата ни.