Анонс: Доркбот София # 10

Like Бомба @ Доркбот София #10

Like Бомба @ Доркбот София #10

На 19. 04., четвъртък, от 18 ч. Доркбот София ще гостува в галерия „Васка Емануилова“ като част „Hello World“, изложбата на първите художници, обучeни в магистърската програма „Дигитални изкуства“ в НХА. По време на Доркбот София, ще можете да разберете повече за работите на Яна Крачунова, Мартин Пенев и Стефан Дончев – част от участниците в изложбата.

Специален гост на Доркбот София този месец е Светлин Пенков – студент 3-та година в University of Reading, специалност Роботика и Изкуствен Интелект.

Повече за участниците

Яна Крачунова завършва първия випуск на магистърската програма “Дигитални изкуства” в НХА през 2010. Твори предимно в сферата на мобилните технологии, като разработва концепции, анимации и дизайн на софтуер за мобилни телефони.
Р.Дж. Фишер разработва софтуер, прави инсталации за различни международни фестивали, води уъркшопи и лекции за креативно аудио-визуално компютърно програмиране.

Яна Крачунова и Р.Дж. Фишер ще разкажат за проекта “Like Бомба” и за това как са превърнали обикновен нетбук в устройство, което служи само и единствено за харесване на произволни страници във Фейсбук. Публиката ще разбере подробности за начина, по който работи цялата инсталация и как авторите заобикaлят официалния приложно-програмен интефейс (API) на социалната мрежа чрез разработване на специален Perl скрипт.

Бутон @ Доркбот София #10

Бутон @ Доркбот София #10

Мартин Пенев в момента се обучава в магистърска програма “Дигитални изкуства”. Участва в различни фестивали за съвременно изкуство. На Доркбот ще ни демонстрира работата си “Бутон” и ще сподели колко трудно е всъщност  да се направи голям бутафорен бутон.

Изтриване @ Доркбот София #10

Изтриване @ Доркбот София #10

Стефан Дончев също е част от специалността “Дигитални изкуства”. Той ще разкрие тайните зад неговото магическо огледало. Да, точно така изглежда работата му “Изтриване”. Огледалото е способно да изтрива образа на човека, който се оглежда.

Светлин Пенков работи върху робот, който трябва да следи топка и когато му я подадеш, да я отблъсне обратно – това е част от учебната му програма за тази година. Светлин ще разкаже  различните аспекти на целия проект и ще посочи проблемите, с които трябва да се справя в процеса на работата си. На преден план идва и въпросът дали този робот е интелигентен и още колко време остава, докато законите на Айзък Азимов започнат да се програмират задължително в роботите, които правим.

Повече за изложбата
„Hello World“ („Здравей, свят“) е първата групова изложба, извън НХА, на младите автори, завършили магистърската програма по дигитални изкуства. Самата програма, която е първа по рода си у нас, стартира през 2008 г. Четири години по-късно в изложбата „Hello World“ е представено ново поколение – професионално обучени в работа с дигитални медии – художници.

„Hello World“ е представен в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на галерия „Васка Емануилова“.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Национална художествена академия и Роботев.

Повече за Доркбот София
Доркбот София е ежемесечна неформална среща на програмисти, художници, дизайнери, инженери и хоби маниаци. Темите на срещите лесно преминават границите между технологията, изкуство и културата.
Пълен архив на предишните срещи можете да намерите на http://dorkbot.org/dorkbotsofia.

Снимки на Иван Пейков.

За повече информация: Доркбот София dorkbotsofia@dorkbot.org тел. +359 88 887 2524 http://dorkbot.org/dorkbotsofia,
Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ) / бул. “Янко Сакъзов”, 15 / + 359 2 944 11 75, + 359 878 190 316 / vladiya_mihaylova@yahoo.com / www.veg.sghg.bg

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
и   

 

Leave a Reply