Анонс: Доркбот Търново #1

На 12. 10., събота, от 19 ч. Доркбот София ще организира първото издание на Доркбот Tърново, специално за фестивал за съвременно изкуство “Тетрис”. Заповядайте в клуб “Таралеж” на ул. Поп Матей Преображенски 2.

Runabout project @ Доркбот Търново #1

 

Рене Беекман ще представи на местната публика формата “Доркбот”, а след това ще разберете повече за технологията зад работите на младите автори от Runabout project, Дилян Бакалски и Роман Рачков. След техните презентации ще видите в действие и една от презентираните работи – пърформанса за пишеща машина и траш банджо “ДНК на думите” на Runabout project.

Runabout project е поредица от интерактивни аудио-визуални пърформанси с постоянно сменящ се състав. Началото на проекта поставят Албена Баева и Петя Боюкова през 2009. Те работят с различни музиканти, които искат да експериментират като разширяват изразните си средства. За целта изработват нови музикални инструменти, с помощта на които изследват границите между пърформанса, звука и визуалната интерпретация.

За Доркбот Търново Runabout project ще представят два от инструментите, участващи в поредицата пърформанси “ДНК на думите”. Подгответе се да разберете как е хакната пишещата машина, за да може да свири поезия и как работи електро-акустичния фийдбек,  вграден в траш банджото.

Дилян Бакалски @ Доркбот Търново #1

 

Дилян Бакалски е изучавал и специализирал “Промишлен дизайн”, “Плакат” и “Дигитални изкуства”. Той ще покаже технологията, която е използвал в една от последните си работи. “Рисуващи роботи” е интерактивна машина за рисуване, която с помощта на публиката създава генеративни изображения.

Роман Рачков e дългогодишен opensource и Linux ентусиаст. “Свободна библиотека” е дериват на Pirate box, представляващ – мобилен, безжичен рутер снабден с външен диск. Предназначена е за споделяне и разпространение на свободно дигитално съдържане: изображения, текст или звук. Подходяща е за изграждане на децентрализирани, автономни дигитални библиотеки, достъпни с помощта на мобилен телефон, таблет или лаптоп, дори и на места, на които няма достъп до Интернет. Ще бъде демонстрирана и представена от Роман Рачков, търновец, дългогодишен привърженик и популяризатор на приложения с Отворен код и тяхното интегриране в публичната среда.

„Тетрис” – фестивал за съвременно изкуство – ще се проведе от 10 до 20 октомври 2013 г. в град Велико Търново. Целта му е да запознае публиката със съвременните форми на изкуството – пърформанс, инсталации, видеоарт, съвременен танц. В рамките на „Тетрис”  ще бъдат поканени над 30 професионалисти и млади творци.

Анонс: Доркбот София #14

В месеца на любовта отново ще се срещнем с любимото хоби на хората, които правят странни неща с електричествo. Бъдете с нас на 28-ми февруари от 19:00 ч. в “Червената къща”, зала “Пеша Николов”. Какво е мястото на електрониката в нашето ежедневие ще разберете от смелите презентатори Мариан Игнев и Тодор Стоянов.

Мариан Игнев @ Доркбот София # 14

Мариан Игнев @ Доркбот София # 14

 

Мариан Игнев е IT експерт с дълъг и трънлив опит в разработването на Web приложения. В момента работи като софтуерен разработчик в Нетера, а през свободното си време се занимава с бойни изкуства и жички. HAOS (Home Automation Open Source) – е отворена система за умни къщи, умни офиси, умни коли. Какво e умна къща и колко практична и романтична може да бъде тя ще разберем на 14-тия Доркбот София.

Тодор Стоянов е създател и музикант в експерименталната електро-акустична група “Ambient Anarchist”. Пише музика за реклами, филми, радиопиеси и театрални спектакли. Създава различни музикални инструменти с low tech естетика. Как звучат те ще можем да чуем лично от автора.

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
 и The Red House

Анонс: Доркбот София #13

Проект TINY @ Доркбот София #13

Проект TINY @ Доркбот София #13

 

Фаталният брой 13 на Доркбот София ще се проведе под влиянието на рекорда на Феликс Баумгартнер, който скочи от ръба на атмосферата, и на наближаващия Хелоуин, когато вещиците демонстрират умения по безмоторно летене с метла. Бъдете с нас на 25 октоври от 19 ч. в Червената къща на ул. “Любен Каравелов” 15 в зала “Пеша Николов”. Наши гости ще са Емилиан Лалев и Росен Попов, които ще ни разкажат повече за стремежа си към космоса и алтернативните екологични източници на енергия.

Росен Попов завършва компютърни науки в университета на Манчестър. Занимава се с всякакви щуроти свързани с програмиране, дигитални медии, а наскоро добавя към списъка си и електрониката. Project TINY е част от образователната програма в областта на космическите науки и високи технологии “Космически предизвикателства”. Пред участниците в програмата е поставена задачата да достигнат височина от 30км, да щракнат една снимка от там и след това да успеят да си я приберат. За целта Росен и неговият екип разработват TINY. Това е проследяващо устройство, изградено на базата на платформата Arduino. Устройството, към което е прикрепен фотоапарат, се издига до височина от 30-40км с помощта на балон пълен с хелий.

Свободна енергия @ Доркбот София #13

Свободна енергия @ Доркбот София #13

 

Емилиан Лалев участва не за пръви път в Дорбот София. Той има много разностранни интереси – от науката до изкуството. Този път ще ни представи “Алхимия на свободната енергия” – избрани актуални изследвания в областта на евтината и възобновяема слънчева енергия, и ще демонстрира свои успешни опити за използването и. Емилиан учи психология в Нов български университет в София, а в магистратурата си се занимава с когнитивна наука. Освен техническите изобретения негово хоби е и лютиерството.

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
 и The Red House

Анонс: Доркбот София #12

Първата среща на Доркбот София за новия сезон ще се проведе на 27 септември от 19 ч. в Червената къща на ул. “Любен Каравелов” 15 в зала “Пеша Николов”. Наши гости ще са Екатерина Данаилова, Албена Баева и Михаил Врачански.

Азамен @ Доркбот София 12

Азамен @ Доркбот София 12

 

Албена Баева и Петя Боюкова основават Runabout project през 2009 година. Те работят с различни творци, които искат да експериментират и да обогатяват изразните си средства. За целта изработват нови инструменти, които изследват границите между пърформанса, звука и визуалната интерпретация. В последния си проект те работят с Александър Манджуков и София Георгиева и създават интерактивния танцов спектакъл “Азамен”. За него изработват специални косюми, които улавят движението на танцьорите и им дават възможност да създават и контролират звук. Какъв е звукът, как работят костюмите, какви са предизвикателствата и предимствата на тази технология ще разберем от тяхната презентация.

 

Екатерина Данаилова @ Доркбот София #12

Екатерина Данаилова @ Доркбот София #12

 

Екатерина Данилова  е студент в магистърската програма “Дигитални изкуства” в Националната художествената академия. Интересува се от музика, програмиране и интерактивни системи. Тя ще разкаже за своя проект “Сърцето”. Това е музикален инструмент, направен за студентския фестивал на пърформанса “Шах с пешката”. Екатерина ще ни демонстрира как се свири на сърце и ще ни разкаже повече за това как е направила инструмента.

Михаил Врачански не за пръв път представя своя интересна идея на Доркбот. Той е ученик от 11 клас в СМГ. Любимото му занимание е хоби роботиката и електрониката. Участва в състезания за Лего роботи First Lego League и сумо-роботи. Той ще представи “Умна нощна лампа”. Този път Михаил работи в тандем с баща си Ивайло Врачански и дядо си Васил Врачански. Това е лампа за спалня, която се управлява с помахване на ръка, свети само към човека, който има нужда от нея и може да “вижда” дали някой става в тъмното, като в този случай пуска слаба светлина. Лампата е реализирана на базата на Ардуино, като допълнително е разработена мощната верига за управление на светодиодните ленти.

 

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
 и The Red House

Доркбот София #11

 

Нели Борисова @ Доркбот София #11

Нели Борисова @ Доркбот София #11

 

Последната среща на Доркбот София преди лятото ще се проведе на 28 юни от 19ч. в Червената къща на “Любен Каравелов” 15 в зала “Пеша Николов”. Наши гости ще са Нели Борисова, Веселин Георгиев и Иво Моравски.

Нели Борисова е художничка. Тази година завършва магистърка програма “Дигитални изкуства” в Националната художествената академия. Тя ще разкаже за своя проект “Хвърлен балон, спукан камък”, който бе част от изложбата “Hello World”  в галерия “Васка Емануилова”. Повече за сапунените балони, китайските играчки и проблемите свързани с тях очакваме да научим на Доркбот #11.

Веселин Георгиев е програмист по професия. От четири години се занимава с хоби роботика и собствени проекти в сферата. Доставя му удоволствие да човърка и да учи нови неща. Той ще разкаже как хоби роботиката може да помогне на една коледна звезда да стане червена. Ако някой се е опитвал да отглежда това капризно растение сигурно ще има много въпроси към Веселин.

Иво Моравски се занимава с информационни технологии от около 15 години, а с хоби електроника и Ардуино – едва от около месец. Открива, че хоби електрониката е много лек и приятен начин да реализира различни идеи. При това заниманието е интересно и за двамата му по-големи сина. Ще ни представи Hex Clock  или шестнайсетичен часовник на основата на Ардуино. Какво е общото между този проект и Лорд Ветринари на Тери Прачет очакваме да разберем с нетърпение следващия четвъртък.

 

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
и   

Анонс: Доркбот Варна #1

Hello World @ Доркбот Варна #1

Hello World @ Доркбот Варна #1

На 12. 05., събота, от 14 ч. Доркбот София ще организира първата едиция на Дркбот Варна специално за фестивал за съвремнно изкуство “Con.tempo”. Доркбот Варна №1 ще гостува на „Hello World“ в „Темпорари спейс“ (ул. Марко Балабанов 21, Варна). По време на Доркбот Варна №1, ще можете да разберете повече за технологията зад работите на младите автори.

По време на Доркбот Варна №1, ще можете да разберете повече за технологията зад работите на Яна Крачунова, Мартин Пенев, Стефан Дончев, Албена Баева, Николета Бончева и Нели Борисова. Кратки презентации от всеки един от младите автори ще ви запознаят с индивидуалните проблеми и технически решения, част от интерактивните инсталации “Like Бомба”, “Бутон”, “Изтриване”, “Да свириш на художник”, “Destination” и “Казан балон, спукан камък”.

„Hello World“ е първата групова изложба, извън НХА, на младите автори, завършили магистърската програма по дигитални изкуства. Самата програма, която е първа по рода си у нас, стартира през 2008 г. Четири години по-късно в изложбата „Hello World“ е представено ново поколение – професионално обучени в работа с дигитални медии – художници. Изложбата е представена в рамките на фестивал за съвременно изкуство „Con.tempo“. Откриването на изложбата във Варна е на 11.05 от 20 ч. в “Темпорари спейс”, ул. Марко Балабанов 21.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Национална художествена академия, Роботев и “Con.tempo”.

Доркбот София е ежемесечна неформална среща на програмисти, художници, дизайнери, инженери и хоби маниаци. Темите на срещите лесно преминават границите между технологията, изкуство и културата.
Пълен архив на предишните срещи можете да намерите на http://dorkbot.org/dorkbotsofia.

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
 и       

За повече информация: Доркбот София dorkbotsofia@dorkbot.org тел. +359 88 887 2524 http://dorkbot.org/dorkbotsofia,

Анонс: Доркбот София # 10

Like Бомба @ Доркбот София #10

Like Бомба @ Доркбот София #10

На 19. 04., четвъртък, от 18 ч. Доркбот София ще гостува в галерия „Васка Емануилова“ като част „Hello World“, изложбата на първите художници, обучeни в магистърската програма „Дигитални изкуства“ в НХА. По време на Доркбот София, ще можете да разберете повече за работите на Яна Крачунова, Мартин Пенев и Стефан Дончев – част от участниците в изложбата.

Специален гост на Доркбот София този месец е Светлин Пенков – студент 3-та година в University of Reading, специалност Роботика и Изкуствен Интелект.

Повече за участниците

Яна Крачунова завършва първия випуск на магистърската програма “Дигитални изкуства” в НХА през 2010. Твори предимно в сферата на мобилните технологии, като разработва концепции, анимации и дизайн на софтуер за мобилни телефони.
Р.Дж. Фишер разработва софтуер, прави инсталации за различни международни фестивали, води уъркшопи и лекции за креативно аудио-визуално компютърно програмиране.

Яна Крачунова и Р.Дж. Фишер ще разкажат за проекта “Like Бомба” и за това как са превърнали обикновен нетбук в устройство, което служи само и единствено за харесване на произволни страници във Фейсбук. Публиката ще разбере подробности за начина, по който работи цялата инсталация и как авторите заобикaлят официалния приложно-програмен интефейс (API) на социалната мрежа чрез разработване на специален Perl скрипт.

Бутон @ Доркбот София #10

Бутон @ Доркбот София #10

Мартин Пенев в момента се обучава в магистърска програма “Дигитални изкуства”. Участва в различни фестивали за съвременно изкуство. На Доркбот ще ни демонстрира работата си “Бутон” и ще сподели колко трудно е всъщност  да се направи голям бутафорен бутон.

Изтриване @ Доркбот София #10

Изтриване @ Доркбот София #10

Стефан Дончев също е част от специалността “Дигитални изкуства”. Той ще разкрие тайните зад неговото магическо огледало. Да, точно така изглежда работата му “Изтриване”. Огледалото е способно да изтрива образа на човека, който се оглежда.

Светлин Пенков работи върху робот, който трябва да следи топка и когато му я подадеш, да я отблъсне обратно – това е част от учебната му програма за тази година. Светлин ще разкаже  различните аспекти на целия проект и ще посочи проблемите, с които трябва да се справя в процеса на работата си. На преден план идва и въпросът дали този робот е интелигентен и още колко време остава, докато законите на Айзък Азимов започнат да се програмират задължително в роботите, които правим.

Повече за изложбата
„Hello World“ („Здравей, свят“) е първата групова изложба, извън НХА, на младите автори, завършили магистърската програма по дигитални изкуства. Самата програма, която е първа по рода си у нас, стартира през 2008 г. Четири години по-късно в изложбата „Hello World“ е представено ново поколение – професионално обучени в работа с дигитални медии – художници.

„Hello World“ е представен в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на галерия „Васка Емануилова“.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Национална художествена академия и Роботев.

Повече за Доркбот София
Доркбот София е ежемесечна неформална среща на програмисти, художници, дизайнери, инженери и хоби маниаци. Темите на срещите лесно преминават границите между технологията, изкуство и културата.
Пълен архив на предишните срещи можете да намерите на http://dorkbot.org/dorkbotsofia.

Снимки на Иван Пейков.

За повече информация: Доркбот София dorkbotsofia@dorkbot.org тел. +359 88 887 2524 http://dorkbot.org/dorkbotsofia,
Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ) / бул. “Янко Сакъзов”, 15 / + 359 2 944 11 75, + 359 878 190 316 / vladiya_mihaylova@yahoo.com / www.veg.sghg.bg

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
и   

 

Анонс: Доркбот София #9

Доркбот София №9 преди Коледа

Тълковен генератор @ Доркбот София #9

 

Доркбот София #9 ще се проведе на 24ти ноември от 19:00ч. в Червената къща. Това ще е последната за тази година ежемесечна среща на програмисти, художници, дизайнери, инженери и хоби маниаци.

Този месец Доркбот ще ни срещне с Цвета Богданова и нейният проект “Тълковен генератор”, с Рене Беекман и софтуерната му емулация на хардуер видео-пулт от 1970те години и със Симеон Янчев и неговото решение за синхронизиране на мултиканална видео инсталация.

Цвета Богданова е сценограф и дигитален художник. Нейният първи авторски проект се казва “Тълковен генератор”. Съавтор е Велина Кокалова. Проектът участва на фестивал за съвременно изкуство “Водната кула” и фестивал за дигитално изкуство “Да фест”. С документалния си експеримент авторките целят да приобщят гледащия с правещия изкуство, тълкуващия – с друг тълкуващ. Като резултат от това, те предлагат произведние, постоянно обогатявано с нови идеи, теми или послания, което запазва максимално отворена рамка. Повече за това, какво представлява този генератор, и демонстрация ще видим на самата среща.

Рене Беекман ще ни разкаже как софтуерна емулация на на един аналогов видео-пулт води до нови решения за обработване на образи.

“Направи си сам видео синхронизатор” е поредната лекция от най-активния ни презентатор Симеон Янчев. Сигурно много малко хора се замислят, колко трудно и скъпо е да синхронизираш шест отделни видео-канала. Оказва се, че дори да имаш шест двд плейъра от един модел и марка и ги пуснеш едновременно, на третото повторение видеата ще се разминат. Защо се случва това и къде въобще ти се налага да пускаш шест видеа на отделни монитори повече от веднъж, ще разберем този четвъртък.

Доркбот София се организира и координира от Рене БеекманАлбена Баева и
и The Red House

Доркбот София #8

През октомври видяхме Симеон Янчев и Михаил Врачански и техния съвместен проект “Будилник GT”. Двамата не обичат да чакат по спирките на градския транспорт. Вместо това предпочитат да се наспиват до последния възможен момент.

Симеон Янчев @ Доркбот София #8

Будилникът, който те изобретяват, проверява в интернет кога автобусът, с който сутрин пътуват към работа или училище, ще бъде на спирката и ги буди в най-подходящия момент така, че да са на спирката точно преди автобусът да пристигне. Те ползват информацията от сайта на Градски транспорт за да разберат кога ще е следващият автобус. В процеса на работа обаче им се е налагало често да влизат и да гледат html кода на сайта и като резултат им забранияват достъп до сайта, мислейки ги за хакери. Хубаво беше, че това не се случи в Червената къща и дуото успя да ни демонстрира будилника си.

Велика Прахова @ Доркбот София #8

Велика Прахова е завършила скулптора в Художествената академия и в момента следва пак там магистратура “Дигитални изкуства”. “Няма време за книги” е интерактивна инсталация, която критикува забързаното ни ежедневие. Това е книга, от която не можеш да почетеш нито ред. Авторката използва сензори за разтояние, които задействат вентилатори, насочени към отворена книга. Резултатът е, че книгата се прелиства толкова бързо, че практически е невъзможно да прочетеш дори и ред.

Специално благодарим на Иван Пейков, който направи тези и още много други хубави снимки от седмата среща, както и на Червената къща за това, че намери място за нас в последния момент. Повече снимки на срещата може да видите на фейсбук страницата ни.

Доркбот София #7

Доркбот София се заврна след приятна лята почивка на 29ти септември от 19:00ч. в Червената къща.

Бирко 1 @ Доркбот София #7

Бирко 1 @ Доркбот София #7

Видяхме роботът, който носи бира. Той ни беше представен от неговия създател Кристиан Димитранов. Освен от интерсния проект и бъдещето му развитие (робот, който сам налива бира и после я  носи), публиката беше силно заинтересована, дали Кристиан е имал 18 години, когато е започнал да работи над тази задача. Оказа се, че е имал, току-що навършени и че това е бил дипломният му проект за завършване на училище. Браво! Чакаме с нетърпение подобрението на “Бирко 1″.

Runabout project @ Доркбот София #7

Runabout project @ Доркбот София #7

Албена Баева и Петя Боюкова от Runabout project демонстрираха своя дигитален акордеон и прилежащия към него костюм. Този първи прототип цели да намери един обединяващ елемент за импровизация между различните видове изкуство – танц, визия и звук. Проекта се казва “Експериментът Бержерон”. Авторите обещаха продължение.

Николета Бончева и Мартин Пенев @ Доркбот София #7

Николета Бончева и Мартин Пенев @ Доркбот София #7

За комуникация с непознато извънземно същество разсъждаваха Николета Бончева и Мартин Пенев. Техният проект “01″ представлява, черен колос подобно на артефакта от “2001: Космическа Одисея”, който си общува с малка черна кутийка. Проектът може би е закъснял с 10-ина години, но пък и колосът от филма не говореше.

Специално благодарим на Иван Пейков, който направи тези и още много други хубави снимки от седмата среща, както и на Червената къща за това, че намери място за нас в последния момент. Повече снимки на срещата може да видите на фейсбук страницата ни.